Nord-Norge har mye å by på

Nord-Norge har fantastisk natur, og det er mange måter å oppleve naturen på, enten du besøker landsdelen om sommeren eller om vinteren. Det er alltid lurt å reise litt utenfor de største turiststedene, for det er veldig mye å oppdage. Vil du bli kjent med Nord-Norge er det lurt å snakke med folk som bor der, og være åpen og nysgjerrig. Både fiskerkulturen og den samiske kulturen er spennende og interessant, så sett deg gjerne ned og snakk med lokalbefolkningen.

Hundekjøring og snørekjøring

Hvis du liker natur og dyr, kan du kombinere disse tingene ved å prøve snørekjøring eller hundekjøring. Snørekjøring kan foregå med ulike trekkmidler. I Sør-Norge er det mest vanlig å bli dratt av en hund eller en hest. Men i Nord-Norge er det også vanlig å bruke rein til snørekjøring. Prinsippet er det samme, nemlig at et dyr drar en skiløper etter seg i et snøre. Ettersom reinsdyr kan løpe veldig fort, kan du få høy fart. Det blir til og med konkurrert innen snørekjøring med rein, men dette passer best for de som har litt erfaring.

Hundekjøring foregår ved at et hundespann trekker en slede eller en vogn, alt etter om det er snø eller ikke. Du kan legge sekker og turutstyr i sleden eller vognen, og hundene kan også dra personer. Dette er en kjempefin aktivitet for eksempel for barn eller for personer med ulike funksjonsnedsettelser, som ellers sjelden kommer seg ut i naturen.

Nord-Norge er også et paradis for alle som elsker andre friluftsaktiviteter, enten det er ski eller fotturer. Landsdelen har en natur som innbyr til friluftsaktivteter hele året, og det er mange muligheter for å fiske, padle eller sykle om sommeren, i stedet for å bare kjøre raskt gjennom området på vei til Nordkapp. Ta deg heller tid til å nyte naturen og oppdage de mer ukjente sidene av Nord-Norge.

Været er alltid viktig

Været er viktig når du skal på tur, uansett hvilket framkomstmiddel du skal benytte. I Nord-Norge må du dessuten være forberedt på vinterstengte veier og kolonnekjøring, så det er greit å holde seg oppdatert om været. På Yr finner du enkelt værmeldingen, enten du har tenkt deg på tur til Tromsø, Kirkenes eller et annet sted i Nord-Norge. Yr gir deg også farevarsler om for eksempel storm og nedbør, og de forteller deg om skredfaren i området. Men husk at skredfaren varierer veldig mye alt etter hvor i terrenget du befinner deg, så ikke stol bare på et varsel på mobilen. Vær alltid på vakt og unngå skredfarlige steder. Skal du krysse fjelloverganger i Nord-Norge om vinteren, lønner det seg å ha med ekstra klær og gjerne litt mat, i tilfelle du blir stående fast eller må vente på en kolonne for å krysse fjellet.